Kan Städning Påverka Vårt Välmående?

Kan Städning Påverka Vårt Välmående?

Kan städning verkligen påverka ditt välmående? Städning, som kräver så mycket tid och som kanske känns som en onödig syssla. Men faktum är att den är väldigt viktig och faktiskt har en stark koppling till ditt välmående, där ett städat hem kan ha ett stort avtryck på din mentala hälsa. Forskning visar faktiskt att städning- eller brist på städning- har påverkan på ditt mående.

En studie som publicerades i Personality and Social Psychology Bulletin kom fram till att kvinnor som lever i ett rörigt hem med en mängd ofärdiga projekt runt omkring sig var mer troliga att senare bli trötta och deprimerade jämfört med de kvinnor som beskrev sina hem som avslappnade. De kvinnor som hade röriga hem hade dessutom även högre nivåer av kortisol, vilket är ett slags stresshormon.

En annan studie, denna gång från Princeton University, upptäckte även att oreda gör det svårare för en att fokusera på projekt och även fullfölja de i slutändan. Känslor som irritation och förvirring är kopplade till att ha ett stökigt hem, medan ett städat hem tenderar att producera positiva känslor som lugnhet och även en känsla av välmående. Oreda och organisering kan orsaka mer stress och ångest men genom att städa, organisera och reducera oredan så kan personer ta kontroll över miljön och skapa en avslappnad miljö som hjälper de att fokusera. 

Studier har visat att städning kan ha en rad olika positiva effekter på vårt välmående. Det kan exempelvis hjälpa dig att få en känsla av kontroll över miljön och kan ge dig en lugnande effekt. Städning har även visats förbättra en persons humör, vilket du kanske själv har känt av när du städat. Det ger en känsla av förverkligande och även nöjdhet.

Dessutom påverkar städningen även din fysiska hälsa, där en studie har visat att de personerna med mer städade hem dessutom är mer hälsosamma än de som har ett stökigt hem. Städning funkar även utmärkt när man känner att andra delar i ens liv kanske är utom kontroll, där städningen kan vara ett sätt att få kontroll över en del i ens liv. Detsamma gäller om du känner dig stressad eller fast i ett projekt, då kan du behöva städa för att lätta upp sinne och kropp som letar efter em väg till ordning i din miljö. Förutom fördelarna med ett städat hem som verkligen får dig att känna dig lugn, så finns det även fördelar mellan ett städat hem och välmående där det kan minska din ångest. 

Organisationen Anxiety and Depression Association of America kom fram till att den fysiska aktiviteten man får av städning tillsammans med slutresultatet av ett städat hem hjälper till att reducera stressen i ens liv. Kanske tycker man att det verkar jobbigt att ställa sig och städa tre timmar i sträck för att det är så stökigt, och faktum är att det finns enklare metoder som kräver mindre av en. Varför inte städa lite varje dag exempelvis? Plocka undan saker lite här och var varje dag så blir det inte så mycket som måste städas sedan i slutändan.

Ett annat tips är att köra städning på timer. Timer? Kanske du tänker. Ja, faktum är att det kan vara ett väldigt effektivt sätt att få städningen gjord. Kör en omgång städning i 15, 20 eller 30 minuter, och när klockan ringer är du klar med städningen för dagen och kan tillägna dig åt något annat.

Det kan också gå till överdrift där man inte längre städar hälsosamt. Det är viktigt att ha en naturlig koppling till städningen och ser till fördelarna med städningen kopplat till välmående, vilket även innebär att städningen inte ska gå ut över sitt vardagliga liv där man kanske ställer in sina planer för att man ska städa och är ett mönster som upprepas. Det är viktigt att städningen blir hälsosam på båda hållen.  

Städning kan vid första tanke kanske kännas jobbigt och tidskrävande, men efter att ha läst på om fördelarna med städning inser man att det är något som gynnar en i det långa loppet, och inte bara genom att ha rent men även med att minska stress, irritation och kan inge en känsla av kontroll. Vem vill inte ha det? Ännu bättre är det ju att det finns tips för att ta städningen i etapper så att man slipper stå med en heldag av städning, såvida man inte gillar dessa städdagarna. Så för vår hälsas skull borde vi alla bli lite bättre på att städa, ett steg i taget. 

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3