Det Här Visste Du Inte Om Städprodukterna Från Butiken

Det Här Visste Du Inte Om Städprodukterna Från Butiken

Du är säkert medveten om att det finns giftiga produkter i de städprodukterna som säljs i butikerna- giftiga ingredienser som är dåliga för oss. Men har du koll på vilka ingredienser i städprodukterna som man ska undvika?

Vi listar de värsta ingredienserna och vad de kan leda till om man kommer i kontakt med de, så att du kan undvika de och välja miljövänliga alternativ- om du inte redan gjort så det vill säga. Vi använder inte någon av ingredienserna nämnda nedan då vi värnar om miljön och även människorna och djuren på planeten. 
I ett vanligt hushåll finns det cirka 62 giftiga ingredienser enligt experter. Vi blir utsatta för dessa ämnena genom rutin när vi städar. Ingredienser som finns i många städprodukter har kunnat kopplas till cancer, astma, hormonrubbningar samt försämrad reproduktionsförmågan vilket verkligen är alarmerande. Man ska så gott man kan undvika att andas in ångorna från dessa produkterna.

 

1. Perchloroethylene (PERC): 
Detta är ett ämne som ofta återfinns i fläckborttagning för olika textilier, till exempel för mattor. Om du andas in detta ämne kontinuerligt under en tid så kan exponeringen leda till cancer i det långa loppet.

2. Formaldehyde
Detta ämne hittar du i de tyngre rengöringsmedlena. Det är så pass giftigt att det kan leda till ALS, vilket är en sjukdom som leder till att hjärnans funktion till att kontrollera kroppen sakta elimineras. Detta ämne kan även orsaka skador på nervsystemet på andra sätt än vad ALS gör. I vissa fall kan det även förändra balansen av kemikalier i hjärnan, vilket kan leda till depression, humörsvängningar, huvudvärk, sömnlöshet och brist på uppmärksamhet.

3. 2- Butoxyethanol
Detta är en vanligt förekommande ingrediens i allrengöringsmedel samt fönsterrengöring, men även flytande handtvål- med andra ord, vi utsätts ganska ofta för detta ämne. Ämnet är den söta doften som du kan känna när du städar med denna typ av rengöringsmedel. Utsätts man för dessa ångor ofta så kan det faktiskt leda till så pass höga nivåer av ämnet att det kan orsaka lever- och njurskador.


4. Ammoniak

Ammoniak fungerar som en glasrengöring och kan leda till irritation på mänsklig vävnad. Du finner även ämnet i rengöringar för diskhoar samt smycken. Om det är så att du redan tidigare har lung- eller andningsproblem kommer du snabbt att märka smärta och obehag. Om du inte gör det kommer den långvariga exponeringen fortfarande att påverka dig och kan orsaka en permanent skada på slemhinnorna och hjärt-kärlsystem.

5. Natriumhydroxid
Detta är ett ämne som används i ugnsrengöring och i de medlen som rengör rören när de har satts igen. Även mild kontakt med hud eller inandning av ämnet kan leda till reaktioner med nervsystemet. Får du detta ämne på huden eller i ögonen kan du få brännskador.6. Klorin
Klorin finns i vissa tvättmedel för att göra tvätten ännu vitare, och även i toalettrengörningsmedel. Ämnet kan irritera huden och även leda till kronisk torrhet i ens hud. Man ska absolut undvika att använda klorin som blekningsmedel själv, då det enligt en källa finns de som har förgiftat sig själva genom att blanda klorin med exempelvis vinäger eller ättika. Genom att göra så skapas en gas som är oerhört giftig.


7. Triklosan
Det här ämnet utsetts vi väldigt ofta för, då det förekommer i flytande diskmedel och handtvål som är antibakteriell- vilket är farligt då den kan skapa bakterier som är residenta mot medicin, såsom antibiotika.

Hudsensibiliserande kemikalier är också något att se upp för. Dessa kemikalierna är kapabla till att orsaka allergiska reaktioner över tid. Du kanske inte får allergi första gången du kommer i kontakt med ämnet, utan det är något som kan utvecklas över tid.

Hormonstörande kemikalier är en annan typ av kemikalie som kan påverka oss negativt. Förkortningen för dessa är EDCs, där dessa påverkar kroppens hormoner. De lurar kroppen att tro att de är hormoner och på så sätt orsaka hälsorisker, såsom infertilitet, endometriosis, cancer, diabetes med mera.

Det finns verkligen en hel del ämnen att se upp för där ute, som man inte vill bli exponerad för. Det är viktigt att välja städprodukter som är bra för miljön, men även för dig som människa och de andra i ditt hushåll. Vi på Skosh jobbar hårt för att skapa produkter som är miljövänliga och fria från giftiga kemikalier, för det ska inte bara vara bra för miljön att städa, utan även för dig som användare. Därför har vi tagit fram produkter som är helt utan de ämnena som du precis läst om.

Ett annat vanligt problem bland städprodukter idag är att de inte är helt veganska, vilket är något som är väldigt viktigt för oss. Alla våra produkter går under vegancertifieringen vilket vi är väldigt stolta över. Du kan läsa mer om vegancertifieringen i koppling till städprodukter här.

Vi vill att våra produkter ska kunna användas av alla i allas individuella hem, och därför har vi dessutom olika alternativ som ska kunna passa alla. Det finns produkter med en liten andel parfym och sedan finns det de helt utan parfym. Vi har alltså något för alla, oavsett vilken preferens du har. Städprodukter utan giftiga kemikalier och som är helt veganska dessutom- det är Skosh det. 

8. Kvaternära ammoniumföreningar (även förkortat QUATS)
Även detta är ett ämne som vi ofta kommer i kontakt med, då detta finnes i sköljmedel samt i de flesta hushållsprodukterna med etiketten “antibakteriell”. Folk som är hälsosamma generellt sett kan utveckla astma bara av att vara i kontakt med QUATS.

Påverkar dessa ämnena även de andra i hushållet, kanske du tänker. Till exempel mitt husdjur? Ja, ämnen såsom klorin, ammoniak, blekmedel, glykol och formaldehyde kan påverka ditt djur där hemma där det i värsta fall kan leda till cancer samt lever- och njurskador. 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

1 van 3