Nya Mål För En Hållbar Konsumtion

Nya Mål För En Hållbar Konsumtion

WWF och miljöorganisationer inom 150 länder har länge arbetat för ett globalt och rättsligt bindande plastavtal för att minska plastföroreningar. FN:s miljöförsamling Unea beslutade under ett sammanträde i veckan att ett sådant avtal ska inledas. Detta är ett historiskt beslut som är den största miljööverenskommelsen sedan Parisavtalet 2015.

Stort fokus kommer att läggas på produktdesign för att öka återanvändning, återvinning och för att främja cirkulär ekonomi. Skosh insåg tidigt att städindustrin är en smutsig business som orsakar stora plastavfall och utsläpp med skadliga kemikalier. Här listar vi enkla lösningar för en mer hållbar livsstil och ett hälsosamt hem - utan på bekostnad av planeten.

 

Att återvinna är bra - men att återanvända är bättre!

Vi människor lever med vanor och rutiner som ibland kan vara svåra att bryta. Hur vi tar oss till och från jobbet, vad vi äter och hur vi konsumerar och återvinner är bara en bråkdel av de vanor vi skapat för oss själva. För att leva mer hållbart kan vi alla sträva efter att göra medvetna val och skapa vanor som främjar vår framtid och miljö.

Skräp är inte alltid skräp. Att återvinna på rätt sätt kan snarare vara en tillgång för vår planet. I Sverige är vi generellt bra på att återvinna, men vår konsumtion ökar och vi slänger upp till 500 kilo avfall per person och år. Om vi istället återvinner eller återanvänder vårt avfall blir det en resurs, och det är först när vårt avfall hamnar på fel ställe som det blir ett problem. I Sverige återvinns endast 10% av all den plast som återanvänds till nya förpackningar och produkter, resten eldas upp och leder till stora koldioxidutsläpp. Plastavfall orsakar allvarliga konsekvenser i våra hav globalt och om utvecklingen fortsätter på samma spår, kommer det att finnas mer plast en fisk i våra hav år 2050. 

Vad kan vi då göra för att återvinna smartare? Ett första steg kan vara att lära sig avfallstrappan, ett EU-direktiv som styr hur vårt avfall ska tas hand om. Avfallstrappan innebär att vi i första hand förebygger för att sedan återanvända, materialåtervinna, energiåtervinna och slutligen deponera. Med smartare avfallshantering blir det lättare för alla att göra rätt och minska på mängden avfall.

 

Ett globalt avtal för plast

FN:s miljöförsamling Unea har beslutat att förhandlingar om ett ”Parisavtal” för plastföroreningar ska inledas. Framtida förhandlingar kommer innehålla konkreta åtgärder och globala mål för en hållbar produktion och konsumtion av plastprodukter. Enligt en rapport från WWF är användningen av engångsprodukter en av huvudorsakerna till ökningen av plast i våra hav.

Den plast som produceras behöver återanvändas för att spara energi och minska miljöpåverkan; därför erbjuder vi ett enkelt sätt att minimera din konsumtion av engångsplast för städprodukter. Våra flaskor av 100% återvunnen plast är tillverkade för att återanvändas, vilket innebär att du aldrig behöver köpa en rengöringsflaska tillverkad på engångsplast igen. Ingen ny plast produceras och produktionen av PCR plast kräver mindre vatten, energi och fossila bränslen

Tänk på matsvinnet

Enligt Livsmedelsverket slängs cirka 19 kilo ätbar mat i våra sopor per person och år. 26 kilo mat och dryck slängs i slasken. Med några enkla knep kan vi minska på matsvinnet, spara pengar och göra en stor insats för vår planet och miljö. Planera dina inköp och köp inte mer än vad du gör dig av med. Se vad du har hemma och håll koll på den mat du har i kyl och frys - även allra längst in.

För att undvika bakterier, behandla ditt kylskåp med omsorg; att rengöra kylskåpet en gång per år är alldeles för sällan. Vår allrengöring har ett högre pH-värde som lättare avlägsnar ingrodd smuts samt fett och oljor. Lita på dina sinnen och titta, lukta och smaka innan du slänger mat som passerat bäst före-datum. Du kan även köpa mat med kort datum om du vet att du ska äta maten inom de närmsta dagarna. Se dina rester som en bonus! De kan bli en perfekt matlåda eller en helt ny rätt!

 

Minimera konsumtionen av plast

Behöver vi verkligen ett städskåp fyllt med städprodukter för olika ändamål? Med Skosh Startpaket får du allt du behöver för att täcka alla dina städbehov - rengöringsprodukter helt utan skadliga kemikalier och plastavfall. Skosh 3 i 1 rengöringstabletter innehåller endast naturliga ingredienser och är 100% biologiskt nedbrytbara. De ofarliga ytaktiva ämnena bryts ner till icke-förorenade föreningar. När du har en tom flaska är det bara att fylla på med nytt vatten och ny tablett istället för att slänga och köpa nytt.

Återanvänd dina kläder

I Sverige slänger vi över 7,5 kilo kläder per person och år; och det är bara hälften av alla nya kläder som konsumeras varje år. Plagg vi inte längre behöver kan vara till stor hjälp för någon annan och att konsumera kläder hållbart är ett fint sätt att ta ansvar för vår planet. Sälj, ge bort eller lämna in dina hela och rena kläder till klädinsamlingar och lämna in utslitna textilier till din kommuns insamling av textilavfall.

Gör mer klimatsmarta val nästa gång du står inför att köpa ett nytt plagg. Handla second hand, låna eller byt plagg med dina vänner. Om du köper nyproduktion, investera i plagg av god kvalitet och använd dina kläder ofta och länge - det är det bästa du kan göra för miljön. Att tvätta sliter mycket på kläderna; vädra och ta bort enstaka fläckar så håller kläderna längre. Med Skosh närproducerade tvättmedel, tvättar du dina kläder med skonsamma ingredienser som är helt fria från skadliga kemikalier. 

Text: Josefine Andreasson 

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

1 of 3