Global Recycling Day - Tänk Möjligheter, Inte Avfall

Global Recycling Day - Tänk Möjligheter, Inte Avfall

Vi människor har konsumerat mer av jordens naturresurser under de senaste 50 åren än någonsin tidigare. 40% av världens råvaror försörjs av återvunnet material; "skräp" som legat mitt framför ögonen på oss hela tiden, slängts i våra soptunnor. Om vi istället återvinner vårt avfall, hjälper vi till att bevara jordens naturresurser.

 Återvinning spelar en viktig roll

Global Recycling Day är en dag för världen att samlas och sätta planeten först; en dag som arrangeras varje år för att belysa vikten återvinning spelar för att bevara våra mest dyrbara resurser. Uppdraget för dagen har fastställts av Global Recycling Foundation och är tvåfaldig. Dels vill man uppmärksamma världsledare om att återvinning är för viktigt för att inte vara en global fråga; att ett gemensamt och samlat tillvägagångssätt är brådskande. Dels vill man också be oss människor, världen över, att tänka på återvinning som den "sjunde resursen".

 

Återvinning – den "sjunde resursen"

Av jordens naturresurser tenderar vi människor att tänka på vatten, luft, olja, naturgas, kol och mineraler som de viktigaste. Dessa resurser utgör själva grunden för vår existens. All vår mat, all vår näring och alla våra tillhörigheter kommer i slutändan från dessa sex element. Vi kan helt enkelt inte överleva utan dem. Men resurserna är begränsade och vi har inte hur mycket som helst. Därför utnämner Global Recycling Foundation återvinningsbart material som "den sjunde resursen", eftersom återvinningsbart material tillhandahåller 40 % av världens råvarubehov. Det är minst sagt viktigt att vi lär oss återvinna på rätt sätt.

 

Köp det du behöver, använd det du köpt 

Istället för slit-och-släng behöver vi tänka på vår cirkulära ekonomi, att konsumera inom planetens gränser och ta tillvara på det vi redan har. Idag använder vi ofantligt stora mängder av naturens resurser för att tillverka nytt som sedan slängs. Istället behöver vi konsumera i resurssnåla produkter som håller längre, tänka begagnat framför nyproducerat och reparera istället för att slänga. Genom att materialåtervinna och sortera vårt material kan vi alla bidra till minskad nyproduktion, samtidigt som vi sparar dyrbar energi. 

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Handla second hand eller arrangera en klädbytardag med vänner - det är ett roligt sätt att förnya garderoben. Om du vill köpa nyproducerade kläder, leta efter plagg tillverkade av återvunnet material och av god kvalité. Tvätta kläderna skonsamt utan skadliga kemikalier och behåll dina plagg länge för att sedan skänka, sälja eller återvinna dina kläder. Använd porslinet och glasen istället för att köpa engångsartiklar när det vankas fest och köp en påfyllningsbar vattenflaska och termos istället för engångsmuggar- och plastflaskor. Skosh flaskor av återvunnen plast, återanvänder du enkelt när det är dags att städa hemma.

Tänk på hur du kan förhindra avfall redan när du handlar. Ta för vana att packa ner en extra tygpåse. Du minskar inte bara inköpet av plastkassar i mataffären, utan du kan också handla frukt och grönt i lösvikt istället för hopplock paketerade i tunga plastförpackningar. Planera din matsedel för veckan och använd råvarorna i kylen innan de hinner bli dåliga. Minska på matsvinnet och använd kompost om du har möjlighet.

 

Lycka till med din återvinning!

Global Recycling Day är en dag för handling, för världen att gå samman och sätta vår planet i första hand. Vi på Skosh tycker att det är en viktig dag att uppmärksamma - Global Recycling Foundation har samlat några trevliga - och några inte så trevliga - fakta om återvinning!

  • Genom att återvinna sparar vi varje år över 700 miljoner ton i CO2-utsläpp
  • Cirka 1,6 miljoner människor är sysselsatta med bearbetningen av återvinningsbart material
  • Österrike återvinner 63 % av sina använda produkter varje år
  • Människan har smält och återsmält metall sedan dess 700 f.Kr
  • Under 2017 använde vi ett års värde av jordens naturresurser på bara 7 månader
  • 91 % plasten som tillverkas blir inte återvunnet
  • Aluminiumburkar kan återvinnas och sättas tillbaka på hyllor i butiker på bara 2 månader 

Text: Josefine Andreasson

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

1 of 3