Earth Hour - Tillsammans För Klimatet

Earth Hour - Tillsammans För Klimatet

På lördag släcker vi lampan under en timme. Det är en tydlig signal till alla de som bestämmer i världen och har för många kommit att bli en speciell och högtidlig stund. Det finns mycket vi kan göra både innan, under och efter Earth Hour som hålls den sista lördagen i mars varje år. 

Signalera att du bryr dig - Släck lampan du också

Earth Hour är en solidarisk manifestation för att skicka makthavare en tydlig signal att agera – för klimatet och vår planet. Att släcka lampor är en symbolhandling och gesten är tänkt att visa hur många människor som världen över bryr sig om vår miljö. 2021 var det nästan en miljard människor från 186 länder som deltog. Genom att delta under en timme, visar vi vårt stöd för planeten och ökar medvetenheten kring naturförluster och klimatförändringar.

Kom ihåg att Earth Hour är mer än bara en timme för jorden - det är en rörelse för vår egen framtid.

 

Har du en timme? Ta en heldag!

Varför inte göra hela dagen till en mysig, rolig och minnesvärd dag? Njut av naturen och utforska närliggande parker, stränder eller skogsområden. Ta ett dopp i det iskalla havet, vårstäda trädgården eller invig grillen! Framåt kvällen och Earth Hour har det blivit dags att släcka ner. Middagar med levande ljus är inte bara för alla hjärtans dag!

Spendera lördagen åt att vårstäda trädgården, balkongen eller uteplatsen! Så snart vintern släpper sitt grepp har det blivit dags att göra plats för nya skott och vårens växter. Plantera påskliljor, penséer eller pärlhyacinter, en påsk-eller vårkruka att ställa utanför ytterdörren! Ge balkongen och uteplatsen en omgång med kvasten och damma av utemöblerna; piffa till det med kuddar och plädar att värma sig med till kaffepausen. På hugget? Putsa fönster och vädra alla mattor. Här listar vi våra bästa tips för att göra den stora vårstädningen till en rolig inomhusaktivitet!

När det blivit dags att röra sig in mot värmen, tänd inte alla lampor av gammal vana. Släck! Det är en viktig symbolhandling och det mest självklara sättet att fira Earth Hour. Genom att släcka hemma skickar du, ditt grannskap, din ort, region och ditt land en signal till våra beslutsfattare. På satellitbilderna kan vi se att det är många som bryr sig under den här timmen varje år!

Earth Hour - en högtidlig stund

Hur ofta umgås du med dina nära och kära utan mobiltelefoner, bruset från teven eller musiken på högsta volym?  Varför inte inviga grillen och njuta av årets första grillning eller göra upp en lägereld under stjärnklar himmel? Bjud över vänner på en grönare middag i mörkret. Ta fram ljusstakarna och tänd levande ljus - ur miljösynpunkt är bivaxljus att föredra, annars är stearinljus bättre än paraffin. Prata med varandra, sväng era lurviga eller spela spel.

Spenderar du Earth Hour i ditt eget sällskap? Tappa upp ett bad eller tänd en brasa och läs den där boken du väntat länge med att läsa. Ta en kvällspromenad och se hur staden släcks ner. De flesta kommuner brukar i samband med Earth Hour ordna någon aktivitet, så gå ut på gator och torg. Ta med en termos och njut av den friska luften.

Att delta i Earth Hour handlar inte om att engagera sig i en timme på en dag om året – det handlar om att varje dag engagera sig för att ta hand om varandra och det hem vi alla delar. Sträva efter att forma en ljusare framtid dagligen: 

  • Skapa hållbara matvanor och välj mer säsongsbetonad, vegetarisk och lokalt odlad mat. 
  • Håll utkik efter hållbara certifieringar. Köp rengöringsprodukter med naturliga, giftfria och biologiskt nedbrytbara ingredienser och stöd hållbara varumärken och företag.
  • Res mer hållbart genom att samåka, åka kollektivt, cykla eller promenera. Som bilägare kan du välja bra däck och undvika att tvätta bilen på gatan. Behöver du flyga? Ta direktflyg!
  • Uteslut plast genom att säga ett rungande nej till plastpåsar och engångsförpackningar. Ta med en egen återanvändbar behållare när du handlar take away och tacka nej till plastbestick eller sugrör.
  • Av allt vatten på jorden är 2,5 % drickbart - det är denna begränsade tillgång jordbruket, industrin och alla åtta miljarder av oss är beroende av. Duscha inte längre än nödvändigt och stäng av kranen.
  • Släck lampor och stäng av elektronik när den inte används. Använd endast diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare när du har en full maskin. 
  • Även om naturen ger oss en hälsosam flykt får vi inte glömma att det är ett hem åt otaliga arter av växter och djur. Lämna därför inga spår - ta med dig allt skräp. 

Besök WWF för mer tips, information och inspiration!

Text: Josefine Andreasson

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.

1 of 3