Hållbar Städning Med Bikarbonat, Bakpulver Och Ättika

Hållbar Städning Med Bikarbonat, Bakpulver Och Ättika

Stark doft av kemikalier är något som vi tror många förknippar med att något är riktigt rent. Är det så dock? Idag vill vi spräcka hål på bubblan om att det krävs miljöfarliga kemikalier för att något ska bli riktigt rent. 

Sanningen är den att ättika, bakpulver eller bikarbonat är en bra start för den som vill dra igång mer miljövänlig städrutin. 

Har du bikarbonat hemma och en välanvänd ugn som behöver lite kärlek? Det enda du behöver är 1 deciliter bikarbonat och en liten del salt och vatten som du sedan rör om till en pasta. Stryk sedan ut denna pasta i hela ugnen och värm ugnen sedan till 200 grader, med luckan lätt öppen. Stäng sedan av ugnen och låt svalna innan du torkar med en lätt fuktig trasa. Vad som också funkar bra för ugnen är att göra en pasta av vatten och bikarbonat, där du sedan sprayar på vinäger- som också fungerar utmärkt i städsyften- och låter verka i en halvtimme innan du torkar bort det med en fuktig trasa. 

Ett par välanvända skor hemma i hallen som skulle behöva en uppfräschning? Bikarbonat är super mot illaluktande skor, där det är så enkelt som att hälla lite bikarbonat i varje sko och sedan skaka så bikarbonaten sprids ut i hela skon. Låt sedan detta stå över natten och skaka sedan ur alternativ dammsug upp resterna nästa morgon. Klart!

För städning av badrum med bikarbonat har vi hittat ett tips som fungerar för toaletten. Börja med att spola toaletten på insidan så att toastolen blir blöt. Pudra sedan bikarbonat i hela toastolen. Låt stå i minst 60 minuter eller gärna över natten om det finns möjlighet till det. Blanda lite ättika i vatten i en kanna och häll runt om i toastolen. Skura runt med toaborsten och se hur rent och fräscht det blir!

Vi kan börja med sängen- och madrassen. Madrassen är ju något som man enkelt kan glömma bort men den behöver såklart också fräschas upp. Ta bort alla sängkläder från sängen innan du dammsuger madrassen. När du är klar med dammsugningen ska du strö bikarbonat över hela madrassen och låta verka i 20 minuter. Det är nämligen som så att bikarbonaten drar åt sig fukt men även är duktig på att ta bort oönskad lukt. Efter att du strött bikarbonaten över madrassen kan du dammsuga igen och då kommer du märka hur mycket fräschare madrassen har blivit. Vad som är viktigt att tänka på här är dock att detta inte kommer att fungera om du har en påslös dammsugare, där det istället blir en nackdel att använda bikarbonaten då den kan förstöra maskineriet i din dammsugare. Så använd en dammsugare med påse om du ska testa dig på det här.

Det näst sista tipset vi har när det kommer till bikarbonaten är för ett användningsområde inne i badrummet: nämligen för tvättmaskinen. Det enda du behöver göra är att hälla samma mängd bikarbonat som du vanligtvis brukar hälla av ditt tvättmedel, ner i tvättmedelsfacket. Kör sedan ett snabbprogram, därefter är du klar!

Bakpulver:

Vad kan man göra med bakpulvret då, kanske du tänker? Jo, vi går in i köket igen så ska vi gå igenom var bakpulvret kan användas. Kanske har du gjort lasagne idag i din ugnsfasta form, där det nu finns ingrodda matrester kvar som du gärna vill få bort. Då kommer bakpulvret fram! Innan du diskar formen kan du nämligen lägga den i blöt tillsammans med några matskedar bakpulver, som du låter verka innan du sköljer ur formen och diskar den. Genom att göra detta lossnar de ingrodda bitarna mycket enklare, och du får ren disk på nolltid!

Ättika:

Då har vi ättikan kvar. Tänk på att dosera rätt när du städar med ättikan. Vi börjar städa med ättikan i badrummet. Du kan exempelvis hälla 2 deciliter ättika i en sprayflaska som du sedan alltid förvarar i duschen. När du duschat klart kan du spraya med medlet på väggarna, på dörren till duschkabinen och även på duschdraperiet. Genom att göra så förhindrar du dålig lukt, mögel samt även kalkavlagringar i duschen som annars bildas snabbt där.

Vi rör oss vidare mot köket där vi ska ta en närmare titt på tekokaren. Kanske har du märkt att kalket har gjort avtryck i maskinen? Häll då 1 deciliter ättika tillsammans med tre glas vatten i vattenkokaren, för att sedan låta det koka upp. Tillsätt sedan vatten så att maskinen blir helt fylld, innan du låter det koka upp igen. Häll sedan ut vätskan och skölj slutligen ur vattenkokaren med vatten.

Vill man ha en smidigare lösning än att stå och blanda allt förhand så funkar såklart våra ytrengöringsmedel till mycket, där du framförallt kan använda vår Badrum Spray för de gulaktiga fogarna i badrummet istället för att röra ihop en smet av bakpulver. Du hittar alla våra ytrengöringar här.

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.

1 von 3