Hållbara lösningar för hushållet

7 Engångsartiklar Som Du Lätt Kan Byta Ut

Att återvinna plast är jättebra. Men att stoppa cykeln och plastavfallet innan det börjar, är ännu bättre.

Engångsartiklar har blivit en stor del av vår vardag, så pass att vi ofta inte ens tänker på hur mycket pengar vi spenderar på dem eller hur mycket de bidrar till deponier. Lyckligtvis kan många av dem enkelt bytas ut mot produkter med betydligt längre livstid som inte är byggda för engångsbruk utan för återanvändning. Några av följande saker kan du göra själv och andra kan du behöva köpa men oroa dig inte – vi tittade på det och hittade de bästa lösningarna:

1. Plastsugrör

De är en enorm olägenhet på våra stränder och är en vanlig dödsfälla för marint liv (särskilt för sköldpaddor). Man uppmäter att ungefär 8,3 miljarder sugrör idag förorenar världens stränder och att varje dag tar sig 8 miljoner plastbitar ut i våra hav. Det är hög tid att se över sin plastkomsumtion och investera i plastfria alternativ, så som sugrör av rostfritt stål, bambu, pasta eller risrör (ja, du läste rätt – ris!). För de som gillar flexibiliteten hos plaströr finns det andra miljövänliga alternativ, inklusive pappersrör, återanvändbara silikonrör och komposterbara växtbaserade sugrör. Eller bäst av allt – och när det är möjligt, välj att bli sugrörsfri! Kika till exempel på: Humble Brush Bamboo Straw.

 

Sustainable solution for straws

 

2. Bomullspads och tops

Visste du att 1.5 miljarder bomullstops produceras varje dag och att varje person använder i genomsnitt 415 tops per år? Tyvärr hamnar många av dessa slutligen i våra hav. När bomullen väl har lösts upp är allt som finns kvar en styv plastpinne som lätt intas av fåglar, fiskar och andra djur. Det finns många alternativ till bomullstopsen, så som produkter för flytande örontvätt, tops gjorda av bambu istället för plast, bomullsrondeller tillverkade av ekologisk bomull eller återanvändbara tops i silikon. Dessa kan användas såväl för att torka öronen som för smink. Kika till exempel på
 LastRound reusable makeup remover pads.

 

 

last object make up remover

 


3. Take-away kaffemuggar

De miljarder (mestadels icke-återvinningsbara) ta-med-kaffemuggarna som vi konsumerar varje år är väl dokumenterade. En halv biljon engångsmuggar tillverkas årligen runt om i världen; det är över 70 engångskoppar för varje person på planeten. Ytterst lite återvunnet papper används för att göra engångsmuggar på grund av oro för hälsorisker. Med tanke på den enorma miljöpåverkan de har och hur enkelt det är att byta, finns det ingen ursäkt för att inte ta med sig sig sin egen återanvändningsbara mugg! Och om du köper ett takeaway-kaffe och inte kan använda din återanvändbara mugg, säg då nej till plastlocket! Kika till exempel på Otis Thermo To-G0-Mug.

 

Thermo To-Go-Mug Otis | Office Depot

 


4. Plastflaskor

Det finns verkligen ingen fördel med att köpa ditt vatten i plast. Kostnaden, avfallet, de resurser som krävs för att göra flaskan, kemikalier – listan kan göras lång. Har du tänkt på att flaskvattenföretag egentligen inte producerar vatten utan plastflaskor? Med detta i åtanke blir det lättare att välja ett återanvändbart alternativ. Köp en återanvändningsbar vattenflaska! Den kommer snabbt att bli din mest uppskattade kompis att ha med på dagen. Kika till exempel på Relode Metal Water Bottle.

 

Relode Metal Water Bottle, 500 ml i gruppen Träningsredskap & Utrustning / Shakers & Vattenflaskor / Vattenflaskor hos Proteinbolaget (PB-25642)


5. Plastbestick

Att äta ute och ta med take-away medför ofta mer än bara mat. Plastbestick och plastpåsar hänger ofta med i din beställning. Nästa gång du beställer take-away, gör en speciell begäran om att välja bort och säg nej till den extra plasten. Byt till återanvändbara bamburedskap, ett resebestick som du kan ta med dig vart du än går eller ta med dig själv hemifrån! Ätpinnar är också ett bra alternativ att ha i väskan om du planerar att ta med dig mat. Titta bl.a. här: Bamboo Cutlery Set!

 

Sustainable solution for cutleries

 


6. Plastlådor

Globalt produceras över 78 miljoner ton plastförpackningar varje år och det beräknas att plastproduktionen kommer att öka med 40% fram till 2030. Förpackningsindustrin är den största omvandlaren av plast och många av dessa används bara en gång för livsmedelsförpackningar, påsar och dryckesflaskor. Välj naturvänlig take-away! De flesta matställen lägger gärna maten direkt i din egen återanvändbara matlåda om du frågar. Några alternativ för behållare inkluderar glasbehållare, lunchlådor i rostfritt stål och glasburkar. Du kan också handla i stora livsmedelsbutiker och ta med dina egna behållare att fylla. Om du äter ute, varför inte be dina favoritbutiker att byta till komposterbara och miljövänliga alternativ? För matlådor, kika på dessa: Mepal reusable food containers!


7. Napkins

Om du använder pappersservetter vid varje måltid är det många servetter som hamnar i papperskorgen. Gör eller köp tygservetter istället! Du kan till och med ha servetter med monogram eller på annat sätt skräddarsy servetter för olika familjemedlemmar. Kika till exempel på Hildebrandt Sustainable Napkins.

 

Hildebrandt Sustainable Living Unpaper Towels Patterned - Large, 5-pack

 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3