Hur Man Rengör Ugnen På Bästa Sätt

Hur Man Rengör Ugnen På Bästa Sätt

Har du märkt att din ugn börjar få ingrodda och fastbrända matrester som gör att ugnen börjar lukta så fort du sätter på den? Vill du kanske få bort dessa matresterna på ett smidigt och effektivt sätt- som dessutom är miljövänligt? Vi har alla tipsen för hur du rengör din ugn på bästa sätt- snabbt och utan giftiga ingredienser! 

Till och börja med är det alltid bra att läsa in sig på vilken typ av ugn man har innan man börjar städa. Varför, kanske du undrar? Jo, för det finns faktiskt ugnar som har sina egna rengöringsprogram där man absolut inte ska använda sig av andra rengöringsprogram då detta kan förstöra ugnen inuti. Så se över vilken ugn du har innan du börjar följa städtipsen som vi listar nedan. 

Men om du har en ugn som har ett rengöringsprogram, det vill säga att ugnen är självrengörande, så jobbar de på så sätt att de förbränner avlagringarna i ugnen som bildats efter maten. Efter att programmet har körts kommer det bara att finnas aska kvar som är enkelt att ta bort med en fuktig trasa. Nackdelen med denna typ av rengöring är att du inte kan använda ugnen på några timmar, men å andra sidan behöver du bara trycka på en knapp för att rengöringen ska sköta sig själv. Vad som kan vara bra att vara medveten om är att det kommer att skapas en stark doft vid rengöringsprocessen där man helst inte ska vara i samma rum som den körs. Detta gäller alla i hushållet, vuxen som barn som husdjur. Tänk också på att kanske inte använda slipande skursvampar eller stålull, då vissa ugnar kan vara extra känsliga mot detta. 

Har du en ugn utan denna typ av städprogram kan du istället använda dig av miljövänliga städtips för att få rent i din ugn igen. Vårt första tips är att använda såpa- ett naturligt rengöringsmedel- och vatten, där du blandar 2 deciliter såpa med 1 deciliter vatten som du sedan häller i en sprayflaska. Spraya sedan insidan av ugnen och stäng slutligen ugnsluckan. Sätt ugnen på 100 grader och låt den stå på i 15-20 minuter, innan du stänger av den och låter den senare att svalna. När ugnen är sval igen kan du använda en fuktig trasa för att få bort all smuts.

Känner man istället att man älskar att städa med ättika så går det fint att använda ättika här med för att få sin ugn ren. Börja med att hälla ättikan i en ugnsfast skål och placera den sedan i ugnen. När ättikan senare hettas upp kommer fett och avlagringar att lösas upp. Kör ugnen på 50 grader och låt den sedan stå i 1 timme innan du stänger av ugnen och låter den svalna helt. Se till så att ugnen är helt sval innan du öppnar luckan för att sedan ta bort smutsen med diskmedel och vatten på en svamp. 

Ett annat städtips vi har gällande diskmedel är att man kan ta 2.5 deciliter vatten och lägga detta på bottnen av ugnen. Sätt ugnen på 60 grader och låt ugnen sedan vara i en timme så fort gradantalet har blivit uppnått. Därefter stänger du av ugnen och låter den svalna, innan du suger upp vattnet med en svamp som inte repar och sedan kan du lätt ta bort fläckarna med en svamp med vattnet plus diskmedel. Kombinationen av vatten plus värme gör fläckarna lättare att lossa efteråt. 

Kanske har du hört talats om att man även kan rengöra ugnen med bikarbonat eller bakpulver? Det kräver lite mer av en men funkar minst lika bra. Du behöver bara blanda en av de med varmt vatten till en smet som du sedan smörjer in hela ugnen med. Tänk på att ha köket helt ventilerat och skydda golvet framför ugnen med plast. Häll sedan vinäger eller ättika i en sprayflaska och spraya över den insmorda ugnen, där det kommer att bildas en kemisk reaktion. När denna är klar behöver du torka efteråt med en fuktig trasa. 

Behöver du städa din ugnslucka- vilket kan behövas då denna lätt blir fläckig av fett och matrester- finns det fler miljövänliga städtips att använda sig av. Allt du behöver för att rengöra ugnslucka är bikarbonat och vatten som du kan göra till en tjock smet, som du sedan sprider ut på glaset för att sedan låta det stå i 30-60 minuter för att slutligen torka med en fuktig trasa. Skulle det vara så att du har en väldigt ingrodd glasyta kan du behöva använda lite kraftiga medel, där det räcker med att spraya ättika över bikarbonaten. Vad som är viktigt att tänka på här att använda handskar och ha ett väl ventilerat kök. Efter att ättikan har verkat på bikarbonaten kan du börja med att torka med en fuktig trasa för att sedan torka med en torr trasa. Och plötsligt har du en ugn som ser ut som ny igen! 

Med dessa tipsen får du en ren ugn på nolltid, där rengöringsmetoderna både varit ekonomiska och miljövänliga! 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.

1 av 3